Project

Duurzame materiaalkunde: omgevingsgeinduceerde degradatie, waterstofverbrossing en hoog temperatuur metaalkundige processen

Code
bof/baf/4y/2024/01/823
Looptijd
01-01-2024 → 31-12-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Destructive and non-destructive testing of materials
    • Materials processing
    • Materials recycling and valorisation
    • Metals and alloy materials
Trefwoorden
corrosie waterstofverbrossing duurzaamheid hoge temperatuursmetaalkunde
 
Projectomschrijving

Tegenwoordig staat onze samenleving voor enorme uitdagingen met betrekking tot klimaatverandering, de energietransitie en de beschikbaarheid (en schaarste) van materialen. Aan de andere kant, wanneer ingenieurs innovatieve oplossingen ontwikkelen om de weg te effenen naar een oplossing voor deze uitdagingen, hebben ze altijd geschikte materialen nodig om deze oplossing te realiseren. Daarom zijn materialen, en meer specifiek metalen, essentieel voor veel hightech- en cleantech-innovaties. Echter, een duurzaam gebruik van metalen, gedurende hun gehele levensduur, is een absolute voorwaarde bij de ontwikkeling van een meer duurzame samenleving en toekomst.

In dit kader zal mijn onderzoeksteam de volgende drie kwesties aanpakken:

  1. Hoe verlengen we de levensduur van materialen door strategieën te ontwikkelen voor een verhoogde weerstand tegen omgevingsinvloeden, die mogelijk het materiaal kunnen aantasten en daardoor de nuttige levensduur ervan kunnen verkorten?
  2. Wat is de rol en wat zijn de uitdagingen met betrekking tot materialen in de huidige energietransitie, bijvoorbeeld waterstofbrosheid bij het hergebruik van pijpleidingsstaal dat momenteel wordt gebruikt voor het transport van aardgas?
  3. Hoe kunnen we ons begrip van metallurgische fenomenen bij hoge temperaturen vergroten om de procesefficiëntie te verhogen en vooruitgang te boeken richting koolstofneutraliteit in de metaalproductie?

Het huidige project beoogt een bijdrage te leveren aan het onderzoek dat wordt uitgevoerd binnen de onderzoeksgroep Duurzame Materiaalkunde met betrekking tot deze onderwerpen.