-
Social sciences
- Innovation and technology management
- Strategic management
Ondernemers beginnen vaak met een veelbelovend idee voor een nieuw product of dienst, maar misverstanden met hun doelgroep komen vaak voor (Grimes, 2018). Het succesvol commercialiseren van een idee vereist nauwkeurige interpretaties van de omgeving, correcte oordelen en inzicht in de uitvoering (Shane & Venkataraman, 2000). Het is zeldzaam dat een ondernemer alles in één keer goed doet, waardoor een pivot nodig is—een verandering in het bedrijfsconcept (Grimes, 2018; Guinan & Parise, 2017). Pivoting helpt het idee af te stemmen op de markt, financiering aan te trekken (De Cock et al., 2020), groei te bevorderen (Blank & Dorf, 2012) en langetermijnoverleving te waarborgen (Andries & Debackere, 2007).
Pivoting wordt hoog aangeschreven in vakliteratuur, zoals de lean start-up methode (Ries, 2011), en wordt wereldwijd onderwezen in ondernemerschapsprogramma's (Felin et al., 2019). Wetenschappelijk onderzoek naar pivoting is echter nog pril. De schaarse literatuur toont aan dat ondernemers kunnen pivoteren op basis van feedback die de levensvatbaarheid van hun idee in twijfel trekt (Kirtley & O’Mahony, 2020; Wood et al., 2019), maar worden vaak gehinderd door cognitieve en emotionele beperkingen, expertise (Furr et al., 2012; Leatherbee & Katila, 2020), nieuwheidsoriëntatie (Snihur & Zott, 2020) en psychologisch eigenaarschap (Grimes, 2018).
Hoewel huidige studies zich richten op individuele kenmerken, vereist het begrijpen van pivoting ook het overwegen van externe feedback en de community of inquiry van de ondernemer—stakeholders die de levensvatbaarheid van het idee beoordelen (Autio et al., 2013; Shepherd, 2015). Deze gemeenschap omvat klanten, investeerders, leveranciers, R&D-partners, industrie-experts, mentoren en adviseurs (Sattari, 2020; Seyb et al., 2019). Meer onderzoek is nodig naar hoe deze gemeenschappen ontstaan, evolueren en pivoting beslissingen beïnvloeden, inclusief de impact van subgemeenschappen met verschillende belangen (Shepherd, 2015; Shepherd et al., 2020a; Shepherd et al., 2020b). In dit onderzoeksproject zullen we onderzoeken (a) hoe een community of inquiry ontstaat en hoe deze zich in de loop van de tijd ontwikkelt en (b) in hoeverre de samenstelling van de community of inquiry de pivoting beslissing beïnvloedt.
Dit onderzoek reageert op recente oproepen om de academische kennis over pivoting uit te breiden (bijv. Shepherd & Gruber, 2020) en draagt bij aan de velden van ondernemerschap en management. Deze literaturen streven naar een beter begrip van de sociale context waarin individuen hun ondernemingen creëren (Shepherd, 2015; Shepherd et al., 2020a), waarbij onderzoekers vaak interne factoren overschatten en externe factoren onderschatten bij gedragsbeoordelingen (Welter, 2011). Het project is ook maatschappelijk relevant. Zo biedt bijvoorbeeld de Vlaamse overheid 142 initiatieven ter ondersteuning van ondernemers. Veel van deze initiatieven omvatten coaches en industrie-experts die feedback geven. In Vlaanderen helpen ongeveer 40 incubators en accelerators ondernemers door feedback en netwerkmogelijkheden te bieden (VLAIO, 2019). Het begrijpen van deze communities of inquiry, hun kenmerken en interacties met ondernemers is cruciaal voor het verbeteren van publieke en private programma's en het verhogen van de prestaties van ondernemers in Vlaanderen en daarbuiten.