Acroniem
INFINITY
Duurtijd
28-11-2018 → Lopend
Faculteit(en)
Groepsleider
Onderzoeksdisciplines
-
Social sciences
- Neuroimaging
-
Medical and health sciences
- Nuclear imaging
- Nuclear imaging
- Nuclear imaging
-
Engineering and technology
- Biomedical image processing
- Biomedical instrumentation
- Data visualisation and imaging
Omschrijving
INFINITY (INnovative Flemish IN vivo Imaging TechnologY) is het expertisecentrum van de Universiteit Gent voor niet-invasieve in vivo medische beeldvorming voor onderzoek bij kleine proefdieren. De missie van INFINITY is om preklinische medische beeldvorming aan te bieden om de kloof te verkleinen tussen microscopische beeldvorming (in vitro onderzoek) en klinische medische beeldvorming. Dit maakt het mogelijk om nieuwe biomarkers, nieuwe geneesmiddelen, nieuwe biologische concepten en fenotypering van ziekten te evalueren met behulp van levende proefdiermodellen.
INFINITY beschikt over een brede waaier aan medische beeldvormingsapparatuur die ook routinematig in ziekenhuizen wordt gebruikt, maar geoptimaliseerd is voor het ondezoek bij kleine proefdieren. De volgende preklinische beeldvormingstechnologieën zijn beschikbaar: ultrasound (US), röntgenbeeldvorming, computertomografie (CT), magnetische resonantiebeeldvorming (MRI), positron emissie tomografie (PET) en single-photon emissie tomografie (SPECT). Daarnaast is er ook een toestel beschikbaar voor bioluminescente en fluorescerende beeldvorming, alsook een platform voor de bestraling van kleine proefdieren, vergelijkbaar met radiotherapie bij de mens. Al deze instrumenten zijn ontworpen voor beeldvorming van levende dieren, zodat beeldvorming bij eenzelfde dier meerdere keren kan herhaald worden.
De kracht van INFINITY is dat deze apparatuur beschikbaar is in aangrenzende lokalen, wat multimodale beeldvorming eenvoudiger maakt. INFINITY bevindt zich op de campus van het Universitair Ziekenhuis Gent. De ondersteuning van onze ingenieurs maakt een flexibele, snelle en meer geavanceerde gegevensverwerking mogelijk. Hierdoor kan de ontwikkeling van nieuwe biomarkers en therapeutische strategieën versneld worden.