Acroniem
COM
Duurtijd
19-04-2019 → Lopend
Faculteit(en)
Groepsleider
Onderzoeksdisciplines
-
Social sciences
- Educational and school psychology
- Personality psychology
- Psychophysiology
- Learning and behaviour
- Social and emotional development
- Motivation and emotion
- Family studies
Trefwoorden
Ontwikkelingspsychologie
Motivatiepsychologie
Omschrijving
COM bestudeert ontwikkelingspsychologische en motivationele processen die kunnen bijdragen tot psychosociale groei, aanpassing, en welzijn doorheen de menselijke levensloop. Het betreft fundamentele processen zoals identiteitsontwikkeling, emotieregulatie, persoonlijkheid, bevrediging van psychologische basisnoden, en kwaliteit van motivatie voor het stellen van gedrag en het nastreven van doelen. Deze processen worden bestudeerd op zowel algemeen niveau als binnen specifieke levensdomeinen, zoals opvoeding en onderwijs. Naast onderzoek over psychosociale groei is er tegelijk aandacht voor ontwikkelingspsychologische en motivationele processen die kwetsbaarheid en risico op mentale gezondheidsproblemen kunnen verhogen. Om die donkere zijde van menselijke ontwikkeling te bestuderen worden niet enkel data verzameld bij steekproeven uit de algemene populatie maar ook bij kwetsbare steekproeven.
We onderzoeken de individuele ontwikkeling van mensen in voortdurende interactie met factoren uit de proximale en meer distale sociale omgeving. Vanuit een transactionele benadering schenken we aandacht aan factoren uit de micro-contexten van individuen (zoals ouders, leeftijdsgenoten, en leerkrachten), maar ook hun meso-contexten (zoals het samenspel tussen ouders en leeftijdsgenoten), en macro-contexten (zoals digitale media en culturele invloeden). We doen maatschappelijk relevant onderzoek door, waar mogelijk, de ontwikkeling van mensen te bestuderen in het licht van historisch veranderende trends in de bredere samenleving (chrono-context).
Het onderzoek binnen COM richt zich op de volledige levensloop, met vooral een focus op de adolescentie en de opkomende volwassenheid als centrale levensperioden in de overgang van de kindertijd naar de volwassenheid. Het onderzoek vertrekt vanuit diverse theoretische kaders, waarbij Zelf-Determinatie Theorie een prominente plaats inneemt en waarbij steeds kruisbestuiving wordt gezocht met anderen theorieën en inzichten uit verschillende strekkingen in de literatuur. Op deze manier proberen we zowel theoretisch verdiepend als verbredend te werken.
Op methodologisch vlak is het onderzoek binnen COM zeer divers en gericht op triangulatie. We zetten in op longitudinaal onderzoek met intensieve herhaalde metingen op de korte en langere termijn. Om op een dynamische manier het dagelijks functioneren van mensen te begrijpen maken we gebruik van dagboekstudies en studies met experience sampling methodologie. Waar mogelijk doen we experimenteel onderzoek om de causale rol van de bestudeerde processen na te gaan. We maken gebruik van zowel labo-experimenten als veldexperimenten en interventiestudies. We streven naar een multi-informant en multi-method benadering, waarbij we zelfrapportage van diverse informanten combineren met andere methoden zoals observaties, objectieve registratie van uitkomsten en gedrag, en metingen van fysiologische parameters (van bijvoorbeeld stress en slaap).
Ons doel is om het fundamenteel onderzoek binnen COM te valoriseren en te vertalen naar een breed publiek en naar praktijktoepassingen. We beogen daarbij om de motivatie, betrokkenheid, veerkracht en het psychologische welbevinden van kinderen, jongeren, en (jong)volwassenen in diverse levensdomeinen (thuissituatie, school, vrije tijd) optimaal te ondersteunen. We streven naar structurele veranderingen met een duurzame, groeibevorderende impact, die zowel de psychologische groei van kinderen als van hun socialisatiefiguren ten goede komen. We staan voor excellent onderzoek en het versterken van het praktijkveld, vertrekkend vanuit een sterk geloof in het groeipotentieel van mensen.