Acroniem
CPMT
Duurtijd
01-10-1970 → Lopend
Faculteit(en)
Groepsleider
Overige informatie
Onderzoeksdisciplines
-
Engineering and technology
- Manufacturing processes, methods and technologies
- Polymer composites
- Materials processing
- Polymer processing
- Polymer recycling
- Polymers and plastics
- Bioprocessing, bioproduction and bioproducts
Omschrijving
Het "Centrum voor polymeer- en materiaaltechnologie" (CPMT) bevindt zich op de Tech Lane Ghent Science Park Campus Ardoyen van de Universiteit Gent. De groep is gespecialiseerd in karakterisering en (3D) verwerking van polymeren en composieten, van product- en matrijsontwerp over prototyping, compounding en productie tot karakterisering en duurzaam gebruik en recycling van polymeren en composieten. CPMT is ook de thuisbasis van P3Lab en UGent Fablab, en levert diensten voor de industrie, onderzoeken onderwijs.
De groep wordt geleid door Prof. Ludwig Cardon (diensthoofd) en Prof. Kim Ragaert en richt zich voornamelijk op de volgende onderzoekslijnen:
Additive Manufacturing (prof. Cardon): Deze onderzoekslijn bestudeert de selectie en ontwikkeling van nieuwe op polymeer/composiet gebaseerde materialen voor poederbedfusie (Laser Sintering - LS) en extrusie (Fused Filament Fabrication). Ook wordt de ontwikkeling van op pellets/filament gebaseerde printkoppen bestudeerd en het gebruik van AM-metalen inserts voor het maken van matrijzen.
Duurzaam gebruik en recyclage van polymeren en composieten (prof.Ragaert): In deze onderzoekslijn worden de noodzakelijke wetenschappelijke instrumenten onderzocht om de mechanische recycling van polymeren te verbeteren. Onderzoeksthema's zijn onder meer de compatibiliteit van gemengde gerecycleerde polymeren, recycleerbaarheid van additieven, ontwerp voor/van recyclage en recyclage van meerlaagse verpakkingsmaterialen.
Geavanceerde kunststofverwerking (prof. Cardon, Prof. Ragaert): Deze onderzoekslijn onderzoekt het gebruik van conventionele verwerkingstechnieken (spuitgieten, film/plaat (twin/co)-extrusie, thermovormen) voor geavanceerde materialen en/of toepassingen. Actuele onderwerpen zijn onder meer thermische en elektrisch geleidende polymeren, reactieve extrusie, biomaterialen en microfibrillaire composieten.