Project

Technologie en innovatie voor de ontwikkeling van modulaire apparatuur in schaalbare geavanceerde levensondersteunende systemen voor ruimteverkenning

Acroniem
TIME SCALE
Code
41D09115
Looptijd
01-02-2015 → 31-01-2018
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Plant morphology, anatomy and physiology
Trefwoorden
zwaartekracht
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Het TIME SCALE-project zal het gesloten regeneratieve levensondersteunende systeem (CRLSS) naar een hoger niveau tillen door de verdere ontwikkeling van het European Modular Cultivation System (EMCS). De EMCS is gedurende 7 jaar met succes gebruikt op het International Space Station (ISS) met rotoren die wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken onder blootstelling aan de zwaartekracht van de maan en Mars, naast microzwaartekracht. Het modulaire EMCS-ontwerp biedt de mogelijkheid om de afzonderlijke subsystemen inclusief het volledige rotorsysteem te vervangen.
Het hoofddoel van het TIME SCALE-project is het ontwikkelen van een EMCS Advanced Life Support System Breadboard (EMCS ALSS BB) en het demonstreren van de operationele capaciteit van het ISS. De EMCS-rotorbasisplaat biedt generieke interfaces voor verschillende compartimenten van een CRLSS, zoals hogere planten (gewassen), algenbioreactoren en muizen. Wetenschappelijke kennis over de fysiologie van hogere planten (gewassen) en fundamentele processen onder de zwaartekracht van de maan en Mars is essentieel om een ​​veilige en betrouwbare voedselvoorziening te garanderen bij toekomstige verkenning van de ruimte en integratie van hogere planten in een CRLSS. Als onderdeel van het project zal een EMCS teeltsysteem ontwikkeld en getest worden. Het onderzoek en de ontwikkeling van gesloten water- en nutriëntenbeheer zal een oplossing bieden voor uitdagingen zoals het gebrek aan thermische convectie en de behoefte aan geoptimaliseerde technologie (bijv. ionspecifieke sensoren) om de beschikbare voedingsstoffen voor planten te monitoren. Remote sensing-diagnose van de gezondheid van planten zal worden geïmplementeerd met behulp van sensoren en beeldvormingstechnieken en Selected Ion Flow Tube Mass Spectrometry (SIFT-MS).
Kennis en technologie op het gebied van nutriënten- en waterrecycling en vroegtijdige waarschuwing voor suboptimale groeiomstandigheden van gewassen is van grote terrestrische relevantie voor kassystemen. Het TIME SCALE-project brengt universiteiten en kmo's samen met de allernieuwste kennis en ervaring die nodig is om de EMCS ALSS BB voor ISS te ontwikkelen en heeft de capaciteit om de opgedane kennis en concepten te gebruiken voor terrestrische toepassing.

 
Rol van UGent
De rol van de UGent in TIME SCALE is het ontwikkelen en testen van een systeem om de gezondheid van planten te monitoren. Aaron Velez-Ramirez en Dominique Van Der Straeten bedachten een geavanceerd multispectraal, dynamisch beeldvormingssysteem. Samen met Joeri Vercammen (Interscience België) en Joke Belza, lid van het UGent-team, onderzoeken ze de mogelijkheden van online volatiele monitoring in parallel met plantbeeldvorming. Deze technologie om de gezondheid van planten te monitoren is niet alleen handig om grote plantenpopulaties te screenen in basisonderzoek en veredelingsprogramma's, maar is ook essentieel om efficiënt middelenbeheer in precisielandbouw mogelijk te maken. Een belangrijke vereiste is het nauwkeurig visualiseren van een groot aantal planten met een hoge ruimtelijke en temporele resolutie. De UGent zal dit bereiken door gebruik te maken van beeldsensoren die gevoelig zijn voor een brede waaier van golflengtes, waaronder zichtbaar, infrarood en lange golf infrarood. Deze sensoren zullen gebruikt worden om de gezondheid van planten op te volgen via de beoordeling van relevante prestatieparameters zoals groei, watergehalte, bladtemperatuur en fotosynthesecapaciteit. Het systeem zal ruime mogelijkheden bieden voor gebruik in aardse precisielandbouw en tuinbouw en zal nieuwe wegen openen voor levensondersteuning in de ruimte, waardoor duurzame gewasopbrengsten mogelijk worden.