Project

Stad Oostende en Steunpunt Diversiteit en Leren: Consultancy en begeleidingstraject diversiteitsscreening onderwijs (DISCO)

Code
22K06720
Duration
20 October 2020 → 30 June 2026
Funding
Funding by decentralised authorities
Research disciplines
  • Social sciences
    • Inclusive and special education
    • Civic learning and community development
    • Cultural participation
Keywords
diversity education screening consultancy student diversity
 
Project description
Stad Oostende investeert de komende vijf jaar in het instrument 'DISCO' van de Universiteit Gent om de Oostendse scholen te ondersteunen met de steeds meer uiteenlopende leerlingen. Het voorkomen van sociale uitsluiting is immers een belangrijke hefboom in het kader van armoedebestrijding.

DISCO-screening geeft een beeld van hoe leerkrachten staan tegenover de verschillende aspecten van diversiteit in het onderwijs en hoe bekwaam ze zich voelen om met deze diversiteit om te gaan. Het is een wetenschappelijk screeningsinstrument dat de bestaande aanpak in kaart brengt. Verder is het een interessante tool om samen de noden en de aanpak te gaan bepalen met de school. In die betekenis is het ook een belangrijk werkinstrument voor de scholen.

Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat een goed diversiteitsbeleid op school de leer- en ontwikkelingskansen van leerlingen verhoogt.

De DISCO-screening wordt begeleid door Koen Mattheeuws, Steunpunt Diversiteit en Leren.

Contactgegevens: KoenA.Mattheeuws@UGent.be