Project

PROFIBFUN - Knowledge platform: tailoring food protein functionality by rational design of fibrillar structures

Code
3179I23018
Duration
01 January 2018 → 31 December 2023
Funding
Research Foundation - Flanders (FWO)
Research disciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Agricultural animal production
    • Agricultural plant production
    • Agriculture, land and farm management
    • Other agriculture, forestry, fisheries and allied sciences
Keywords
fibrillar structures
 
Project description

Knowledge platform: tailoring food protein functionality by rational design of fibrillar structures (PROFIBFUN) 

PROFIBFUN zal een kennisplatform opbouwen dat het toelaat om op rationele wijze fibrillaire proteïneaggregaten te ontwerpen met technofunctionele eigenschappen die de kwaliteit en/of de verwerking van levensmiddelensystemen verbeteren, en tegelijkertijd een neutrale of positieve~ impact op de gezondheid hebben. 

Dit project brengt een multidisciplinair onderzoeksconsortium bij elkaar met complementaire expertise. De algemene doelstellingen zijn: (I) het ontwerp van functionele proteïnefibrillen afkomstig van ei- en graanprotëinen. Hierbij wordt de impact van procescondities op de vorming van amyloidfibrillen onderzocht. Speciale aandacht gaat naar het identificeren van kernregio's in deze amyloidfibrillen en hun aggregatie. Deze kennis vormt de basis voor het succesvol sturen van fibrilvorming bij proteinen. (II) het evalueren van de techno-functionele eigenschappea van fibrillaire proteïineaggregaten. (Ill) het onderzoeken van de vorming, het voorkomen, en het belang van amyloidfibrillen in voedingssytemen. Om dit te onderzoeken wordt de complexiteit van modelsystemen verhoogt door toevoeging van andere levensmiddelenconstituenten of door het gebruik van mengsels van prote'inen van verschillende oorsprong. (IV) het onderzoeken van de verteerbaarheid, opname en bioactiviteit van amyloidfibrillen uit voeding via 'in vitro' systemen.

De voedingsindustrie wordt geconfronteerd met belangrijke uitdagingen. Drie ervan vormen het onderwerp van dit voorstel: (I) het (gedeeltelijk) vervangen van dierlijke door plantaardige proteïnen in voeding (e.g. ei- en vleesvervanging) (II) het verkrijgen van 'clean labels' door het verminderen van additieven in voeding, en (II) het verbeteren van de kwaliteit en/of verwerking van bestaande en/of nieuwe levensmiddelen (e.g. glutenvrije producten)