Project

BERNARDO_Linken van Blauwe Economie activiteiten en mariene koolstofbudgetten dmv observaties

Code
179X04523
Looptijd
01-01-2024 → 31-12-2026
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Optical physics not elsewhere classified
    • Biogeochemistry
    • Carbon sequestration science
  • Engineering and technology
    • Photodetectors, optical sensors and solar cells
    • Photogrammetry and remote sensing
Trefwoorden
marien koolstof
 
Projectomschrijving

Het actief beheren van koolstofreserves op het land is reeds enige tijd een belangrijk instrument in de strijd tegen de klimaatverandering. Hoewel de shelf zeeën (<200m water diepte) ook een belangrijk onderdeel van de globale koolstofcyclus vormen, zijn ze binnen deze context grotendeels buiten beschouwing gelaten. Dit is het gevolg van een gebrek aan kwalitatieve gegevens, de complexiteit van het mariene systeem, enz. Het BERNARDO-project wil deze kloof overbruggen en zal voor het eerst een omvattend koolstofbudget opstellen voor het Belgisch deel van de Noordzee (BNZ). Tegelijkertijd zal het effect van specifieke Blauwe Economie-activiteiten op dit mariene koolstofbudget worden ingeschat. Door deze kennishiaten aan te pakken, worden we in staat gesteld om de industriële valorisatiemogelijkheden voor mariene koolstof in shelf zeeën wereldwijd aan te boren. In dit verband zal BERNARDO nieuwe producten en diensten ontwikkelen om mariene koolstofbudgetten toe te passen in industriële ontwikkelingen op zee. Dit zal op zijn beurt opkomende blauwe sectoren stimuleren zoals bv. grootschalige klimaatactie- en natuurherstelprojecten. 

Het BERNARDO-project wil het potentieel waarmaken van mariene koolstof in shelf zeëen als een klimaat-mitigerende oplossing voor de verdere ontwikkeling van een duurzame Blauwe Economie. Op basis van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek zullen de koolstoffluxen in het BNZ gekwantificeerd worden via innovatieve monitoringsmethodes. Dit zal vervolgens de nodige gegevens opleveren voor de ontwikkeling van een gedetailleerd en volledig gebalanceerd marien koolstofbudget voor de gehele Belgische Noordzee, wat een wereldprimeur zou zijn. Dit koolstofbudget zal tevens als referentiepunt dienen om het effect van specifieke Blauwe Economie activiteiten op mariene koolstoffluxen te kunnen inschatten. 

Deze doorbraak zal op haar beurt belangrijke valorisatiemogelijkheden creëren. Zo zullen binnen BERNARDO op basis van objectieve metingen nieuwe producten en diensten ontwikkeld worden voor de economische valorisatie van mariene koolstofbudgetten in het kader van Blauwe Economie activiteiten in ondiepe zeeën. Hierbij gaat het onder meer over innovatieve commerciële toepassingen zoals koolstofvoetafdruk, milieu-effectenrapportage, klimaatfinanciering, koolstofsequestratie en -compensatie projecten, nieuwe financieringsstrategieën, scenario ontwikkeling voor complexe projecten, enz. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe producten en diensten de ontwikkeling van opkomende blauwe sectoren, zoals grootschalige klimaatactie- en natuurherstelprojecten, natuur-gebaseerde oplossingen, enz. zal bevorderen.