Project

Geïntegreerd model voor de begeleiding van procesoptimalisatie van stoomkraakovens

Acroniem
IMPROOF
Code
41S07816
Looptijd
01-01-2016 → 30-11-2020
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Reacting systems
Trefwoorden
Steam cracker 3D reactoren hernieuwbare grondstoffen
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Doel van het project IMPROOF is het energierendement van stoomkraakovens drastische verbetering met ten minste 20% in een kosteneffectieve manier, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen en NOx per ton geproduceerd ethyleen met ten minste 25% verminderen. Een belangrijke manier om de energietoevoer in stoomkraakovens verminderen is om cokesvorming te verminderen op de reactorwand. Het gebruik van geavanceerde eather spoel materialen, in combinatie met 3D reactorontwerpen, verbeterde procesregeling en gelijkmatiger warmteoverdracht stijgt runlengtes verminderen tegelijkertijd CO2 en de levensduur van de ovens. Niogas en bio-olie zal worden gebruikt als alternatieve brandstoffen omdat ze hernieuwbare worden beschouwd, en dus dalen de netto CO2-productie.
 Toepassing van hoge emissiviteit coatings op het buitenoppervlak van de stralende windingen verder aanzienlijk verbeteren van het energieverbruik. minder afvuren is vereist om dezelfde procestemperaturen in de stralende windingen bereikt. Dit zal brandstofverbruik fas verbruik en de CO2-uitstoot met 10 tot 15% te verminderen.
 IMPROOF zal het voordeel van het combineren van al deze technologische innovaties met een verwachte toename van de tijd op stroom met een factor 3 te tonen.
 Om de juiste technologieën voor duurzame implementatie in complexe hele fabriek en industriële data-intensief proces systemen te selecteren, zal alle technologie worden geïmplanteerd in real-fabriek omstandigheden bij TRL6 in DOW.
 De sterk georiënteerde industriële consortium bestaat uit 7 industriële partnes, waaronder 2 SME aangevuld met 2 RTO en 2 universiteit. Dit partnership toont een duidelijke en sterke pad naar de industriële en economische wereld met de betrokkenheid van alle actoren van de ovens business.
 De financiële middelen gemobiliseerd door de partners vertegenwoordigen een totale subsidie ​​van 6 878 401,25 € met een wereldwijde inspanning van 538 person.month.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent coördineert het project en leidt de ontwikkeling en integratie van ovensysteeminnovaties via pilootplanttests en geavanceerde processimulatie (kinetische modellering en CFD-modellering). Bovendien zal de Universiteit Gent betrokken zijn bij de opschalingsstudie en de duurzaamheidsbeoordeling van de nieuwe technologie.